Posts

Showing posts from March, 2017

[.. Glaucoma ..]

Image
Glaucoma?? Setiap kali sebut perkataan tu, majority dari mereka akan kata "Huh? Apa tu?"
Ok let me share about glaucoma..
Glaucoma is second leading cause of blindness in the world after cataract Glaucoma tiada 'nama tempatan' @ Laymen term.. Dah tanya lecturers, dorang pun tak tahu.. hehe 😆 Kalau cataract nama tempatannya adalah 'selaput dalam'.. Selaput ada dua jenis, selaput dalam dan luar.. Tapi since topic kita tentang glaucoma, aku akan share sal glaucoma ja..
Glaucoma ni adalah kerosakan pada Optic Nerve @ Saraf mata, yg beri kesan pada visual field @ luas pandangan mata kita.. Semakin hari semakin mengecil.. Dan kalau tidak dirawat akan menyebabkan buta..
Yes! Buta..

Etiology atau penyebab? Glaucoma adalah sejenis genetic disease.. Yg kebarangkaliannya untuk diwarisi oleh anak cucu mereka adalah 50% Tapi sebab lain adalah Cecair dalam mata yg juga dipanggil Aqueous Humour tidak mengalir keluar dari mata secara normal..
Pasti semua pernah dengar apa …