Posts

Showing posts from 2016

[.. Optometrist vs Ophthalmologist ..]

Image
First of all.. Tahu tak Optometristtu apa? Pernah dengar tak perkataan tu? or this is your first time?
Dilemma yg aku rasa, bila orang tanya aku study apa "optometry" They will said 'Apa tu?', "Ermmm.. kos mata" 'Ohh.. Doctor mata lah?' Terus panjanglah ermmmmmmmmm aku.. *terangkat kening kanan aku* Coz Im not a doctor but to explain what is an optometrist is really quite difficult..


Okk.. Mula dengan kos Optometry.. Tuk jadi sorang optometrist, flow of study: SPM --> Foundation / STPM / Diploma / AusMet / A-Level --> Bachelor in Science of Optometry
Tp tuk jadi sorang doctor mata @ ophthalmologist, flow of study: SPM --> Foundation --> MBBS / MBBCh --> Housemanship (HO) --> Medical Offier (MO) --> Master in Medicine (Ophthalmology)
From the flow of study, boleh nampak bezanya??
Optometry ni dalam Degree @ Sarjana Muda..
Ophthalmology ni dalam Master @ Sarjana.. Kena jadi sorang general doctor dulu..

Ok now we go to the job's…

[.. Misi Tawan Kinabalu ..]

Image
Setelah seminggu berehat, ku teruskan niat untuk tulis entry tentang #MisiTawanKinabalu.. Ramai yg bertanya, in syaa Allah aku akan share dari awal proses pengurusan hinggalah kesudahnya.. Teruskan membaca guys!! =)
Kami rancang sejak hujung tahun 2014, rancangan awalnya masa bulan syawal 2015 tapi hanya ada kosong 10 orang sedangkan rombongan kami tika tu seramai 16 orang.. So fikir punya fikir, aku cadangkanlah hujung tahun 31/12/2015..
Namun pada 5 June 2015, Dunia digemparkan dengan gegaran Gunung Kinabalu berskala 6.0 yg meragut beberapa orang nyawa pendaki dan malim gunung.. Sebagai mastermind and ketua rombongan, memang dipaksa untuk membatalkan pendakian.. Tapi aku faham perasaan semua pendaki yg dah berbulan2 menanti peluang.. Lepas bincang dgn semua, kami sepakat untuk teruskan.. Dari bulan June hingga ke Disember, memang kami menerima tekanan supaya membatalkan.. Tapi Alhamdulillah kedegilan kami berhasil..
Pada pagi hari 1/1/2016, kami berjaya menawan puncak Gunung Kinaba…