Posts

Showing posts from 2013

{.. Mesir Bumi Anbia ..}

Image
Mesir.. salah satu negara dalam rantau Timur Tengah.. negara yg dikelilingi oleh Laut Mediterranean disebelah Utaranya.. manakala disebelah Timurnya adalah Laut Merah..

Mesir terkenal dgn Piramid..Sungai Nil & Firaun..
jika sebut salah satu daripadanya..
pasti ramai yg tahu itu adalah simbol bg negara Republik berkenaan..
tapi ramai yg tdk tahu apa yg ada di dalam negara itu..
dari segi cara hidup mereka..
pemikiran mereka..
pemakaian mereka..
ilmu mereka..
dan rahsia disebalik pergolakan mereka..

Bangsa Arab..adalah antara bangsa yg ganas..
terkenal diseluruh dunia dgn sifat ganas mereka itu..
mmg diakui..itulah sikap mereka..
cepat marah..suka gaduh..
sukar nak bertolak ansur..

hari pertama sy tiba di bumi Anbia itu..
bas yg ktorg naik dilanggar oleh sebuah kereta yg saiznya 4x lebih kecil dari bas tu..
dalam keadaan lalu lintas yg jamm..
tiba2 kereta tu memecut dari belakang kemudian meluru ke bas yg ktorg naik..
cermin depan kereta tu pecah habis sblm langgar badan bas..
Alla…

{..Cairo - Istanbul - Kuala Lumpur..}

Image
Alhamdulillah.. semua urusan di perantauan dah selesai.. pindah rumah.. result pun kluar malam before aku blk tanah air.. packing pun dah.. pendek kata..semua sdh..hehehe :))
hari terakhir aku kat Mansoura.. ramai yg dtg tgk rumah baru.. Kak Atifah..Kak Khuzaimah..Aimi Idayu & Ain Atifah.. makasyi kpd yg dtg melawat.. tetamu itu rezeki Allah :)
"datangnya mereka membawa berkat,
perginya mereka membawa dosa2 kecil kita" ^_^  and..makasyi byk2 kat Kak Atifah sbb bwakan ktorg lunch.. cam tau2 ja stove tak leh pkai lg..hehe (^_^")



tengah malam tu.. ktorg kumpul kat depan Istad Gamaah (stadium universiti).. tuk naik tremco yg dah disewa ke airport.. bbrapa minit before tgh malam aku & housemate dah gerak.. makasyi sbb hantar aku ya.. sayang korang <3
tarikh yg dinanti2.. 12 Jun 2013.. :))) lepas dua jam perjalanan.. ktorg berlima tiba di Cairo International Airport..Terminal 3.. baru aku tau rupanya Cairo Airport ni byk terminal.. lain airlines..lainlah terminaln…

[..Final Exam..Done!!..]

Image
{.. 03/06/2013 ..}
Alhamdulillah.. final exam tuk sem 2 dah sminggu berlalu.. skrg countdown tuk balik Malaysia pula.. hehehe.. yahoooo!!!
Bbrapa hari lps exam..just duk rumah layan movie.. movie..movie  and movie..haha..
nak masuk bulan baru..barulah sy & housemate cari rumah baru tuk pndah.. mmandangkan dah malas nak cari sndri.. ktorg guna agen rumah..heee org arab tp dia boleh berbahasa melayu.. mgkin sbb ramai plggan dia melayu then dia belajar dr pelanggan..
Alhmdulillah.. Allah permudahkan urusan kami tuk cari rumah.. selepas 4 buah rumah ktorg servay.. rmh ke-4 tu mcm menarik perhatian.. tingkat bawah2.. bilik besar.. dapur luas..lgkap dgn kabinet.. bilik air 2..ruang tamu luas.. even agak mahal 1*00LE.. Farmasi ada kat bwh in case ada emergency.. supermarhet ada berdekatan.. in syaa Allah berbaloi..hehe ^_^


kali ni..ktorg tggal ber-4.. in syaa Allah lebih selesa & harap2 takda msalah ssma ahli bait ^_^


eh..lupa..ada lagi...hehehe

so..smuanya ber-5..hehehe Huda Fawwaz…

Ekspedisi menawan Gunung Sinai > Dahab

Image
{..29/01/2013 ..}
Mesir adalah sebuah negara yg terdiri dari dua Benua.. iaitu.. Benua Afrika & Asia.. bndar2 utama seperti Kaherah..Mansurah..Zagaziq..Tanta & Iskandariah  adalah daerah yg berada dalam Benua Afrika.. sebab tu ada pelbagai musim.. ^_^ manakala...Selatan Mesir pula berada dlm Benua Asia.. seperti Sinai..Dahab..Sharm El Sheikh..
kedua-dua benua ni dipisahkan melalui Terusan Suez..
walaupun tak smpai setahun study kat Mesir ni.. knlah jelajah Mesir ni jg kan..hehehe
'baru' bkn alasan utk tdk menjelajah bumi anbia ni.. =)

di atas keprihatinan & semangat HICOM
student Medic Mesir Mansoura Manchester batch 12/13..
organisasi jaulah dirancang bg memastikan plan dorg berjalan dgn lancar..
pengarah > Najihah
pen.pngarah > Hussein Lee
Kem Komander > Asyraf Adzhar
and...aku pun terselit sekali dlm organisasi ni.
as...AJK pengangkutan..my partner is KK [asyraf]

berdasarkn perancangan AJK2 jaulah ni...
septutnya bertolak jam 11pm..16hb Jan 2013..
tp...memandangkn kt berurusa…